Yüze Kök Hücre Tedavisi
Kök hücre tedavisi, vücuttaki hasarlı veya yaşlanmış hücreleri iyileştirmek amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kök hücreler, vücuttaki diğer hücre türlerine dönüşebilme yeteneğine sahip özel hücrelerdir. Yüze kök hücre tedavisi genellikle cilt gençleştirme, sıkılaştırma, ince çizgilerin giderilmesi için kullanılmaktadır.
Yüze kök hücre tedavisi, genellikle kişinin kendi vücudundan, göbek çevresi cilt altı yağ dokusundan elde edilen kök hücrelerin cilde uygulanması şeklinde olabilir.
Cilt yaşlanması, genellikle kolajen ve elastin üretiminin azalmasıyla ilişkilidir. Kolajen ve elastin, cildin sıkılığını, elastikiyetini ve genç görünümünü koruma ve yenileme süreçlerinde önemli rol oynayan iki ana proteinidir. Kolajen, cildin sıkılığını ve esnekliğini artırarak kırışıklıkları ve sarkmaları önlemeye yardımcı olur. Elastin, cilde elastikiyet kazandırarak ciltteki esnekliği artırır, cildin sağlıklı, genç ve diri görünmesini sağlar.
Kök hücre ile yüz gençleştirme tedavisi ile ciltteki elastin ve kolajen üretiminde defalarca kat artış sağlanmaktadır. Kök hücre ile yüz gençleştirme yöntemi ile ciltteki yaşlanma ile oluşan hasarın giderilmesi, ciltteki kırışıklıkları ve ince çizgilerin azaltılması, cilt tonunun ve yapısının iyileştirilmesi, cildin sıkılığının canlı ve diri görünümünün sağlanması mümkündür.
Bununla birlikte, son yıllarda exosome tedavisi ile yüz ve cilt gençleştirme gittikçe önce çıkmaya başlamıştır. Eksozomlar, kök hücrelerden salınan ve kök hücrelerden hedeflenen hücrelere yenileşme, gençleşme ve onarım mesajlarını taşıyan mikro düzeydeki mesajlaşma partikülleridir. Eksozomlar gittiklerini dokunun davranışlarını belirler. Kök hücreler tarafından salınan eksozomlar gittikleri dokularda iyileşme, gençleşme, doku onarımı süreçlerinin başlatılması ve düzenlenmesinde kullanılır. Genç ve sağlıklı hücrelerden salgılanan eksozomlar gittikleri dokulardaki yaşlı, yıpranmış, hasarlı hücreleri yenileştirip, gençleştirirler. Eksozom tedavisi ile yüz ve cilt gençleştirme taşıdığı avantajlar nedeni ile estetik tıp alanında gittikçe önem kazanmaya başlamıştır. Bunlar arasında eksozom tedavisi canlı hücre transplantasyonu gerektirmeyen bir yöntem olduğu için hücresel tedavilere bağışıklık sisteminin verebileceği reaksiyon yanıtı riskini taşımaması sayılabilir.
Kök hücrelerden elde edilen eksozomlarla yapılan exosome ile yüz ve cilt gençleştirme
- ciltte hücresel yenilenmeyi teşvik etme
- kolajen ve elastin üretimini artırma
- cilt tonu ve dokusunu iyileştirme, ince çizgileri giderme
- cilde dolgunluk ve hacim kazandırma
- ciltte lekelerin ve pigmentasyonun, skar izlerinin azaltılması
- anti-aging etkileri
ile son yıllarda estetik tıpta yüz ve cilt gençleştirme amacıyla en sıklıkla kullanılan tedavilerden biridir.